Ongewenst gedrag werkvloer

Wetsvoorstel gedragscode tegen ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals pesten, seksuele intimidatie en discriminatie, komt nog altijd regelmatig voor. Om een veiligere werkomgeving te creëren, heeft het kabinet een wetsvoorstel opgesteld dat werkgevers met tien of meer werknemers verplicht om een gedragscode op te stellen. De internetconsultatie is inmiddels gesloten en de volgende stappen in het wetgevingsproces zijn in gang gezet.

Wetsvoorstel verplichte gedragscode tegen ongewenst gedrag op de werkvloer
Op 17 februari 2025 is het wetsvoorstel voor een verplichte gedragscode tegen ongewenst gedrag opengesteld voor internetconsultatie. Het voorstel verplicht werkgevers met tien of meer werknemers om actief beleid te voeren tegen pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld binnen de organisatie.

Waarom dit wetsvoorstel?
Ongewenst gedrag op de werkvloer heeft een grote impact op het welzijn van werknemers en draagt bij aan een onveilige werkomgeving. Met dit wetsvoorstel wil het kabinet bijdragen aan een sociaal veilige werkcultuur waarin duidelijk is welk gedrag wel en niet geaccepteerd wordt. De maatregel maakt deel uit van het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, dat in 2023 werd gepresenteerd. De gedragscode moet bijdragen aan bewustwording en biedt handvatten om tijdig in te grijpen bij signalen van ongewenst gedrag.

Wat houdt het voorstel in?
Werkgevers met tien of meer werknemers worden verplicht een gedragscode op te stellen die zich richt op het voorkomen van ongewenst gedrag. De gedragscode moet actief onder de aandacht worden gebracht binnen de organisatie. Ook is het geven van voorlichting over de inhoud en toepassing van de gedragscode verplicht. Hoewel er duidelijke kaders zijn, blijft er ruimte voor maatwerk zodat de gedragscode afgestemd kan worden op de aard en omvang van de organisatie.

Gevolgen voor werkgevers
Op dit moment zijn werkgevers al verplicht om beleid te voeren tegen psychosociale arbeidsbelasting. Ongewenst gedrag valt hieronder. De gedragscode wordt een aanvullende en verplichte maatregel binnen dit beleid. Werkgevers met minder dan tien werknemers vallen buiten deze verplichting.

Hoe nu verder?
De internetconsultatie sloot op 23 maart 2025. In deze fase konden burgers, organisaties en andere belanghebbenden hun mening geven over het voorstel. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beoordeelt momenteel de ingediende reacties. Op basis van deze input kan het voorstel worden aangepast voordat het wordt voorgelegd aan de ministerraad en vervolgens aan de Tweede Kamer. De verwachte ingangsdatum van de wet is 1 juli 2026.

Met deze maatregel wil de overheid zorgen voor een veilige, respectvolle en inclusieve werkomgeving voor iedereen.

Direct vrijblijvend advies

Wil u meer informatie van ons ontvangen of een persoonlijk onderhoud? Vul dan uw gegevens hiernaast in en wij zullen direct contact met u opnemen of de gevraagde informatie aan u toezenden.

Contact