Tweede Kamer stemt in met toelatingswet voor uitzendbureaus

De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) is op 15 april 2025 aangenomen. Vanaf 2027 gelden nieuwe toelatingseisen voor uitleners van personeel.

Toelatingsplicht voor uitzendbureaus vanaf 1 januari 2027 officieel vastgesteld

De Tweede Kamer heeft op 15 april 2025 ingestemd met het wetsvoorstel Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta). Met deze wet wordt een toelatingsstelsel ingevoerd voor uitzendbureaus en andere bedrijven die personeel ter beschikking stellen. Het doel: de positie van arbeidskrachten versterken, misstanden tegengaan en zorgen voor eerlijke concurrentie op de markt.

Wat verandert er?

Per 1 januari 2027 mogen bedrijven die arbeidskrachten uitlenen dat alleen nog doen als zij formeel zijn toegelaten door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Deze toelating is verplicht voor uitzendbureaus én andere ondernemingen die personeel inzetten bij derden.

Om toegelaten te worden, moeten bedrijven onder meer:

  • een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen;
  • aantonen dat zij voldoen aan wet- en regelgeving, zoals het minimumloon en belastingafdrachten;
  • een waarborgsom van € 100.000 storten.

Ook opdrachtgevers (de zogenoemde inleners) mogen uitsluitend nog gebruikmaken van erkende uitzenders.

Belangrijke data op een rij

  • 1 november 2026 t/m 1 januari 2027: Aanmeldperiode voor uitleners die gebruik willen maken van het overgangsrecht. Zij mogen blijven uitlenen zolang hun aanvraag nog in behandeling is.
  • 1 januari 2027: De wet treedt officieel in werking. Nieuwe aanvragen voor toelating kunnen vanaf dan worden ingediend.
  • 1 juli 2027: Deadline voor het indienen van toelatingsaanvragen.
  • 1 januari 2028: Start van de handhaving door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Boetes kunnen worden opgelegd aan zowel uitzenders zonder vergunning als aan opdrachtgevers die hen inzetten.

Toezicht en naleving

Een speciale uitvoeringsorganisatie binnen het ministerie zal de toelatingsaanvragen beoordelen. Deze instantie krijgt ook de bevoegdheid om toelatingen tijdelijk te schorsen of definitief in te trekken bij ernstige overtredingen. Het kabinet benadrukt dat het toezicht op malafide partijen al vóór 2027 wordt opgevoerd.

Met de invoering van de Wtta wil het kabinet structureel misbruik in de uitzendsector tegengaan en de arbeidspositie van (arbeidsmigranten) verbeteren.

Direct vrijblijvend advies

Wil u meer informatie van ons ontvangen of een persoonlijk onderhoud? Vul dan uw gegevens hiernaast in en wij zullen direct contact met u opnemen of de gevraagde informatie aan u toezenden.

Contact