schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigen: een verhoogd risico voor werkgevers vanaf 2025

Vanaf volgend jaar lopen werkgevers die schijnzelfstandigen inzetten een verhoogd risico op claims. De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari, na acht jaar, weer straffen uitdelen aan werkgevers die zich niet aan de regels houden. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële risico’s en claims van zowel werknemers als pensioenfondsen. In deze blog blikken we alvast vooruit op de risico’s voor werkgevers.

Hernieuwde handhaving en verwachte claims
De hernieuwde handhaving door de Belastingdienst betekent dat werkgevers die schijnzelfstandigen inzetten, geconfronteerd kunnen worden met claims van verkapte werknemers of pensioenfondsen. Verwacht wordt dat deze handhaving bedrijven op kosten zal jagen, zelfs als er geen directe claims worden ingediend.

Veranderingen voor schijnzelfstandigen
Tot nu toe maken weinig zzp’ers die eigenlijk in dienstverband werken – schijnzelfstandigen – aanspraak op hun rechten als werknemer. Met de nieuwe handhaving per 1 januari 2025 zal dit waarschijnlijk veranderen. Schijnzelfstandigen zullen eerder hun gemiste werknemersrechten opeisen, wat een groot financieel risico voor werkgevers kan betekenen.

Financiële gevolgen voor werkgevers
Het herkwalificeren van zzp’ers als werknemer zal een prijsopdrijvend effect hebben. Werkgevers die hun oud-zzp’ers in loondienst nemen, moeten hen dezelfde netto beloning bieden als voorheen.

Aanspraak op achterstallige rechten
Vanaf 1 januari 2025 kunnen alleen niet-betaalde belastingen en premies worden gevorderd door de Belastingdienst. Echter, de schijnzelfstandige die als werknemer wordt aangemerkt, kan aanspraak maken op gemiste vakantierechten, overwerk- en onregelmatigheidstoeslagen, of een transitievergoeding met terugwerkende kracht.

Impact op Pensioenaanspraken
Dit geldt ook voor pensioenaanspraken. Als de fiscus een zzp’er als werknemer aanmerkt, moeten pensioenfondsen de verschuldigde pensioenpremies met terugwerkende kracht innen bij het bedrijf. Als een werkgever dit niet kan betalen of niet meer bestaat, komt de rekening terecht bij de werknemers die al bij het pensioenfonds zijn aangesloten.

Werk je met ZZP’ers?

Dit kan uiteraard nog steeds. Wanneer iemand 100% voldoet aan de kenmerken van een ZZP’er, dan is er niets aan de hand, Twijfel je of dit het geval is. Dan is het slim om dit te controleren en advies in te winnen. Wij helpen je hier uiteraard graag bij zodat je niet onaangenaam wordt verrast met claims.

Direct vrijblijvend advies

Wil u meer informatie van ons ontvangen of een persoonlijk onderhoud? Vul dan uw gegevens hiernaast in en wij zullen direct contact met u opnemen of de gevraagde informatie aan u toezenden.

Contact