Blog schijnzelfstandigheid

De impact van schijnzelfstandigheid: 5 veelgestelde vragen en antwoorden

2025 komt dichterbij en dat merken we aan de vele telefoontjes en mailtjes rondom het thema schijnzelfstandigheid. Logisch, je wilt als opdrachtgever en als zzp’er duidelijkheid over jouw specifieke situatie. Wij scheppen graag die duidelijkheid en geven dagelijks opheldering over bijvoorbeeld financiële risico’s en de impact. Benieuwd welke vragen ons het meest worden gesteld? Je leest het op deze pagina.

Voor specifiek advies, stuur een mailtje waarin je je situatie beschrijft of bel ons via telefoonnummer 033-4220700. We helpen graag!

  1. Ik lees dat boetes en naheffingen voor zzp’ers met terugwerkende kracht gelden per 1 januari 2025? Klopt het dat de jaren daarvoor buiten beschouwing worden gelaten?

Vanaf 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium voor opdrachtgevers. Dit betekent dat opdrachtgevers vanaf die datum naheffingen kunnen ontvangen, maar die zullen niet met terugwerkende kracht vóór 1 januari 2025 gelden. Dit geldt ook als de zzp’er al eerder opdrachten uitvoerde.

Het handhavingsmoratorium geldt niet voor zzp’ers. In hun geval kunnen er correcties plaatsvinden, maar hierbij wordt wél gekeken naar de periode  voor 1 januari 2025.

De Belastingdienst focust zich op het handhaven bij opdrachtgevers. Dit ligt wel anders als een zzp’er bij controle eigenlijk als werknemer wordt beschouwd. Een voorbeeld: een Belastinginspecteur constateert dit op 1 maart 2025, dan volgt er een naheffingsaanslag aan de werkgever over de maanden januari en februari 2025 en niet daarvoor. De zzp’er daarentegen kan wel een navordering krijgen over de jaren ervoor. Er wordt maximaal 5 jaar teruggekeken en hierbij zullen er correcties worden doorgevoerd in de aangifte, ook wanneer deze al definitief was.

2. Ik moet als zzp’er mijn eerste opdracht nog aannemen. Klopt het dat ondernemerschap dan nog niet structureel aan te tonen is?

Ja, dit klopt. Ons advies in dit geval is om de opdracht duidelijk te omschrijven in samenwerking met de opdrachtgever. Zorg dat je ook duidelijk het op te leveren resultaat beschrijft. Op deze manier voldoe je beiden aan de wet.

3. Klopt het dat je een soort waarschuwing krijgt van de Belastingdienst?

In principe vervalt de waarschuwing, ook wel ‘aanwijzing’ genoemd, van de Belastingdienst per 1 januari 2025. Wel heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen in september 2024 met betrekking tot de handhaving op schijnzelfstandigheid. Ze willen graag dat de Belastingdienst zich focust op risicovolle situaties. Denk hierbij aan onderbetaling, evidente schijnzelfstandigen en arbeidsmigratie. Voor de andere groepen moet er gewerkt worden met waarschuwingen, maatwerk en de menselijke maat. Meer hierover lees je in dit artikel. We blijven op de voet volgen wat het effect is van deze motie.

4. Waar moet ik rekening mee houden bij een naheffing?
Wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid, betekent dit het volgende:

  • Een zzp’er dient alle ondernemersfaciliteiten terug te betalen, zoals de mkb-winstvrijstelling
  • De opdrachtgever moet naheffingen betalen, zoals loonheffing, sociale premies en pensioen. Een logische vervolgvraag is, over welk salaris dit wordt berekend. Een duidelijk rekenvoorbeeld hiervan tref je hier.

5. Tot slot, een vraag uit de praktijk: een ICT-er voert een opdracht uit van minstens een jaar. Dit is zeer gebruikelijk in deze wereld. Mag dat?
De duur van een opdracht als zzp’er is belangrijk, maar er is geen wettelijk maximum voor hoe lang je als zelfstandige bij dezelfde opdrachtgever mag werken. Belangrijker is de duur van het project: als het project twee jaar duurt, zou de opdracht idealiter ook voor die periode zijn, met een mogelijkheid tot tussentijdse opzegging door beide partijen. Het aantal opdrachtgevers per jaar is hierbij minder relevant; wat wel essentieel is, is een duidelijke omschrijving van de opdracht en het verwachte resultaat.

Direct vrijblijvend advies

Wil u meer informatie van ons ontvangen of een persoonlijk onderhoud? Vul dan uw gegevens hiernaast in en wij zullen direct contact met u opnemen of de gevraagde informatie aan u toezenden.

Contact