Re-integratieproces soepel laten verlopen? Hoe doet u dat?

Re-integratieproces soepel laten verlopen? Hoe doet u dat?

Uit onderzoek blijkt dat werknemers steeds vaker én langer ziek zijn. Burn-outs en/of depressies komen steeds vaker voor. Een goede re-integratie betaalt zich vanzelf terug op vele gebieden! Hoe kunt u als werkgever bijdragen aan een succesvolle re-integratie binnen het bedrijf? Wij geven een aantal tips!

denk mee met uw werknemer

Het is erg belangrijk om te laten zien dat u als werkgever begrip heeft voor de situatie waarin uw werknemer zich verkeert. Wees empathisch. Vraag wat uw werknemer van u nodig heeft. Zit diegene al langdurig thuis door een te hoge werkdruk? Leg de focus op luchtige taken bij de re-integratie en wacht met het (terug)geven van een grote verantwoordelijkheid. Zit deze persoon thuis met muisarmen? Kijk of er werkzaamheden zijn waarbij geen computerwerk te pas komt. Lukt het niet om uw werknemer in zijn eigen functie te laten terugkeren? Bijvoorbeeld omdat het werk te belastend is? Bekijk dan of het mogelijk is om uw werknemer in een andere functie te laten terugkeren. Begin hier tijdig mee!

nooit op dezelfde werkplek

Soms lukt het om werknemers te laten re-integreren, maar de gouden regel is om ervoor te zorgen dat dit nooit op precies dezelfde werkplek gebeurt. Wanneer u uw personeel op precies dezelfde werkplek neerzet – ondanks dat de werkzaamheden wellicht anders zijn – zal de confrontatie met herinneringen die gelinkt zijn aan de oude werkplek onvermijdelijk zijn. Een nieuwe omgeving kan erg goed bijdragen aan een succesvolle re-integratie, gezien mensen vaak letterlijk op de verkeerde plek zaten.

een spoedig verloop

Niets is zo storend als een traag proces en onzekerheid voor uw werknemer. Vaak heeft u als werkgever hier ook niet alles over te zeggen en ligt een deel in handen van een arbodienst of het UWV. U kunt wel proberen alles te doen wat uw werknemer nodig heeft en dit zo snel mogelijk proberen af te handelen. Een voorbeeld is om tijdig een afspraak te maken bij de bedrijfsarts. Een andere goede tip is om het contact met uw thuiszittende werknemer warm te houden, zodat de re-integratie niet een te grote overgang wordt.

 

goede communicatie naar buiten

Regelmatig krijgen mensen die langdurig ziek zijn nog werkgerelateerde vragen van collega’s via WhatsApp of per mail. Ook persoonlijke vragen over een (privé)situatie, waaruit blijkt dat hier al meer over is losgelaten dan was gewenst, komt helaas veel voor. Bespreek goed met uw werknemer wat gecommuniceerd kan worden naar directe collega’s. Wees bijvoorbeeld ook duidelijk naar deze werknemers dat er geen contact over werkzaamheden mag plaatsvinden met de persoon in kwestie. Op deze manier neemt u het touw in handen, helpt u uw werknemer(s) en toont u respect. Dit zal erg gewaardeerd worden.

 

Advies nodig bij ziekte- en re-integratie? Wij helpen u graag!

Direct starten met incasseren zoals u het wilt!

Wilt u meer informatie van ons ontvangen of een persoonlijk onderhoud? Vul dan uw gegevens hiernaast in en wij zullen direct contact met u opnemen of de gevraagde informatie aan u toezenden.