Casus: Vaststellingsovereenkomst
Amersfoort, 10 oktober 2022
BBU Arbeidsrecht is in het leven geroepen om werkgevers een eerste loket voor eerste vragen of overleg te bieden. Een erg fijne, financieel aantrekkelijke manier van werken blijkt in de praktijk. Karin van der Waal, arbeidsjurist binnen BBU: ‘Wij staan klanten, zowel werkgevers als werknemers, bij. Dit kan binnen het abonnement, maar ook in losse zaken, buiten het abonnement om. Het lijkt ons leuk om zo nu en dan – langs deze weg via ‘Zaak uit de Praktijk’ – een kijkje in onze keuken te geven. Uiteraard zonder te vermelden om wie of welke klanten het gaat.’
Er is voor ondernemers altijd veel te doen omtrent het afscheid nemen van een werknemer. Daarom duiken we ditmaal even de wereld in van de vaststellingsovereenkomst.
Meer dan eens krijgen wij bij BBU Juristen & Incasso’s de vraag van een klant om haar te adviseren en bij te staan in een proces waarbij afscheid genomen gaat worden van een werknemer, zonder dat er een procedure bij de kantonrechter of via het UWV gevoerd hoeft te worden. Als partijen het eens zijn over het feit dat het beter is dat de arbeidsovereenkomst eindigt, dan kan het ontslag en de afwikkeling hiervan worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Wat is een vaststellingsovereenkomst? Kort gezegd is dit een bindende overeenkomst waarin de werkgever en de werknemer de afspraken rondom het ontslag vastleggen. Als deze vaststellingsovereenkomst conform bepaalde regels wordt opgesteld, dan behoudt de werknemer recht op een WW-uitkering. Groot voordeel voor de werkgever is dat een tijdrovende en kostbare gang naar de kantonrechter of het UWV bespaard kan worden.
Aandachtspunten
Alvorens je overgaat tot het beëindigen van de arbeidsovereenkomst middels een vaststellingsovereenkomst is het goed om de navolgende punten in acht te nemen:
Inhoud vaststellingsovereenkomst
In het arbeidsrecht staat bijna iedere zaak op zichzelf en als gevolg daarvan is ook bijna geen vaststellingsovereenkomst hetzelfde. Partijen zijn vrij in het maken van afspraken en kunnen opnemen wat zij van belang vinden. Zonder een uitputtende opsomming te willen geven is het in ieder geval van belang om de navolgende zaken goed te regelen in de vaststellingsovereenkomst:
Zoals gezegd is bovenstaande opsomming niet uitputtend en zal er per geval bekeken moeten worden wat er allemaal opgenomen moet worden in de vaststellingsovereenkomst. Wij kunnen hier in bijstaan en in adviseren.
Interesse?
Wil je ook weten op welke wijze BBU Arbeidsrecht jou kan ondersteunen? Neem dan contact op via 033-4220700 of neem contact op via info@bbu-incasso.nl
Direct starten met incasseren zoals u het wilt!
Wilt u meer informatie van ons ontvangen of een persoonlijk onderhoud? Vul dan uw gegevens hiernaast in en wij zullen direct contact met u opnemen of de gevraagde informatie aan u toezenden.